ГРЧКАТА ЗАМЕНКА Ö, Ή, TO ВО МИКЕНСКИОТ ПЕРИОД (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2012)
На микенските плочки забележани ce неколку форми кои ce споредливи со помикенските форми од заменката ό, ή, τό. Споредбата на микенските форми со формите кои се употребуваат во помикенскиот грчки покажува дека во микенскиот период оваа заменка ce употребувала не само како показна заменка, туку и како лична заменка за 3-то лице. Споредбата исто така укажува на специфичности во флексијата. Микенскиот од една страна ja потврдува староста на формите τοϊο, τοϊσι, a од друга страна открива и поинакви форми како, на пример, формите на датив-локатив или инструментал-аблатив еднина to-e, to-me.
Keywords: ПОКАЗНИ ЗАМЕНКИ; ЗАМЕНСКА ФЛЕКСИЈА; МИКЕНСКИ ГРЧКИ