БЕЗБЕДНОСТА ИА ИНФОРМАЦИИТЕ И ИНФОРМАЦИСКИТЕ СИСТЕМИ KAKO ПРЕДИЗВИК (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2013)
Во трудот aвmopume ja истакнуваат исклучително важната улога на безбедноста на информациите и информациските системи. Денес, благодарение на масовната компјутеризација и примена на новите информациски технологии, информациите и информациските системи станаа достапни, ранливи и подложни на закани и напади. Оттука, државите самостојно или во рамките на колективните системи за безбедност развиваат систем на безбедиост на информациите со потребно ниво на доверливост, иитегритет и достапност на информациите.
Keywords: БЕЗБЕДНОСТ; ИНФОРМАЦИСКА БЕЗБЕДНОСТ; ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМИ; ИНФОРМАЦИСКА СИГУРНОСТ; ЗАШТИТА НА ИНФОРМАЦИСКАТА СТРУКТУРА; САЈБЕР-ОДБРАНА