ГЛОБАЛИЗАЦИJATA: ПРОЦЕС И/ ИЛИ ПРОЕКТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2013)
Прашаљето за глобализацијата кое no својата природа е мошне комплексно и противречно во современата социологија е анализирано од различни теориски позиции.Во овој труд ce анализираат две теориски гледишта за прашањето на глобализацијата. Првото гледиште ce однесува на глобализацијата како процес, како добро артикулирана теориска ориентација која свој полн израз најде во делата иа Имапуел Волерстин (Wallerstein, 1999), Роналд Робертсон (Robertson, 1992), Mapтин Елброу (Albrow, 1990), Ентони Гиденс (Gidens, 1998), Јан Пиетерс (Pleterse, 2009). Додека, пак, најелоквентни експоненти нa теориската ориентаццја за глобализацијата како проект е во делата па Пјер Бурдије (Bonrdie, 1998), Пол Хирст, Грехејм Томсон (Hirst and Thompson, 1999, 2000) и Џорџ Copoc (Soros, 2002). Двете перспективи ce извонредно значајни за да ce интерпретираат различпите социокултурни коптексти.
Keywords: ГЛОБАЛПЗАЦИЈА; ПРОЦЕС; ПΡΟΕΚΤ