MOSTELLARIA - ПРИВИДЕНИЈА ИЛИ ВИСТИНСКИ ЕТИМОЛОГИИ ВО ПЛАУТОВИТЕ ИГРИ СО ЗБОРОВИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2013)
Игрите со зборови кои ce различни, но ce пишуваат или звучат слично, ce особена специјалност на Плаут и ги има во сите негови комедии. Анализата на примерите од комедијата Mostellaria, „Сеништа“ или „Привиденија ", покажува дека тогаш кога зборовите кои ce предмет на игра ce изведени од ист корен, нивната поврзаност е многу повеќе од figura etymologica. Анализата, исто така, покажува дека постои поврзаност помеѓу тоа дали играта со зборови претставува надополнување на две мисли или спротивставување и присуството односно отсуството на етимолошка врска меѓу зборовите.
Keywords: ПЛАУТ; ИГРИ СО ЗБОРОВИ