ОДНОСИТЕ МЕЃУ ГОЛЕМИТЕ СИЛИ НЕПОСРЕДНО ПО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА - СТУДЕНА ВОЈНА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2013)
Студената војна е период на воени тензии во cвemom no Втората светска војна меѓу земјите од т.н. западен свет предводени од САД инивните НАТО-сојузници и комунистичкиот свет, предводен од СССР и од неговите сателитски држави и сојузници. Ова започиува no успехот што го постигна антихитлеровската коалиција во време на војната против нацистичка Германија и другите нејзини сојузници. САД и СССР no војната станаа двe суперсили кои имаа суштински политички и економски разлики. СССР no војната го создаде Источниот блок со земјите кои ги окупира и направи сателитски држави од нив. Во време на студената војна, немаше глобален судир, бидејќи и двете страни имаа нуклеарно оружје и неговата употреба би доеела до уништување иа човештвото. Затоа оваа војна не е политичка во техничка и правна смисла, ниту, пак, мир. Големите сили од позиција на сила ги решаваа проблемите eo cвemom, без да избие општ воен судир. Cвemom no војната ce базираше на меѓусебни обвинувања од страна на двете суперсили со што искажуваа недоверба. САД го обвинуеваСССР за насилно ширење на комунизмот, a пак СССР ги обвинуваа САД за империјализам и контрареволуции. Двете страни ce обидувале да добијат поддршка од другите земји. Целта била преку повеќе земји-поддржувачи да ги заштитат своите интереси.
Keywords: СТАЛИН; ЧЕРЧИЛ; САД; СССР; ВЕЛИКА БРИТАНИЈА; СТУДЕНА ВОЈНА; БЛОКОВИ; КОРЕЈА; КИНА