СТРАТЕГИСКИ, КОНЦЕПЦИСКИ И СИСТЕМСКИ ПРОМЕНИ НА ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО РЕПУБЛИКА М АКЕДОНИ ЈА (СО СТОЈБА И ПЕРСПЕКТИВА) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2013)
Глобалните општествени промени кои диктираат новини и во образовниот систем ce несомнено дел и од македонската општественаи образовна клима. Во последните децении ce забележува потребата од изнаоѓање нови и соодветни решенија кои ќе ги следат современите трендови и текови на полето иа образованието. Теоријата и практиката тежнеат кон креирање разни стратегии, материјали и документи кои ќе го дадат својот придонес кон ваквата тенденција. Cè помногубројни и погласни ce светските организации (УНЕСКО, УНИЦЕФ, Европскиот совет, Европската комисија) кои ce занимаваат со областа на образованието, во понудата на цели, принципи, насоки, препораки кои треба дa претставуваат темел на новата поставеност на образованието.Во обидот да ce одржува чекорот, Република Македонија креираше национални документи на кои го поставува сопственото образование.Последен u тековен документ е Националната програма за развој на образованието во Република Македонија 2005-2015 со придружни програмски документи, издадена ео 2004 година од страна на Министерството за образование и наука на Република Македонија. Овој значаен стратегиски документ ce однесува иа целта, предизвиците, националната образовна визија, мисија, вредности, принципи и клучни подрачја за интервенција. Направен е план за начинот на кој може да ce оствари една од позначајните глобални образовни цели, a тоа е образование за сите, потоа начинот на унапредување на иителектуалниот раст и учење, зголемувањето на можностите за партиципација, како и можностите за зголемување на компетитивноста на македонското општество.Но, клучното прашање во овој труд ce однесува на реалната состојба во нашето образование. Односно во колкава мера, no речисиедна деценија, сето она што е стратегиски и концепциски поставено на теоретско ниво наоѓа своја успешна примена во секојдневната воспитнообразовна практика.
Keywords: ОБРАЗОВАНИЕ; СТРАТЕГИЈА; КОНЦЕПЦИЈА; ПРОМЕНА; ОСТВАРЛИВОСТ