ТРАНСФОРМАЦИЈА НА ВОЈУВАЊЕТО НИЗ ПРИЗМА НА СИМЕТРИЧНОСТА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
По Студената војпа водечката cила на Западот ќе го трансформира начинот на водење војна. Денес поимот асиметричностпредизвикува конфузија во однос на неговата примена на стратегиско ниво и на ниво на закани. Авторот нема дa ja ограничи, нo повеќе ќе ja фокусира анализата на примепливоста на терминот асиметричност u на соодветниот концепт на асиметричност на заканите и нивната прогноза.Во тој контекст ce nocmaвyвa и прашањето за типовите асиметрични стратегии. Дали во нивии рамки покрај асиметричноста на технологиите, може дa ce зборува и за асиметричност на интересите?! Анализата укажува дека асиметричноста не е ништо ново во војувањето и како поткрепа ce наведуеаат повеќе примери, меѓу кои и војувањето на САД во Виетнам во шеесеттите години на минатиот век - пример од каде што ce извлекува и уште една друга поделба па асиметричноста во однос на влоговите и загубите. Правејќи груба поделба па цивилизирани u варвари, авторот ги претставува можните опции па посилните и послабите, при што нe е исклучена и можноста двете страни да употребуваат ОМУ. Заклучоците трвдат дека слабостите на масовните копвенционални армии на технолошки надмоќниот во иднипата ќе бидат ублажувани со примената на платеници и бројна мала технологија за еднократна употреба.
Keywords: АСИМЕТРИЧНОСТ; ЗАКАНИ; СТРАТЕГИЈА; ТРАНСФОРМ4ЦИЈА; ТЕХНОЛОГИЈА