АНАЛИЗА НА СТРУКТУРАТА НА КРИМИНАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Во совремеии услови криминалните структури ce засновсти па организациски модели што им овозможуваат се поголема професионалност и ефакасност. Овие организациони модели најчесто ce формирапи според функционален и пазарен принцип, градејќи криминални мрежи шпо ce приспособени кон потребите за дејствување на криминалниот пазар и кон легалните економски процеси.Овој труд ги проучува структуралните промени на криминалните организации кои можат да имаат различни безбедносни импликации нанационалната безбедност.Организационата анализа на криминалните структури овозможува подобро разбирање на предностите и на маните на објектитена криминалистичка обработка. што овозможува идентификација на слабите точки на анализираната криминална организација.