ФАКТОРИ ШТО ПРИДОНЕСУВААТ ЗА ПОЈАВА НА „ЕКОЛОШКИ БЕГАЛЦИ“ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Управувањето со животната средина, во cиme областа u на cиme нивоа, истовремено е и комплексен и важен процес. Со cè поголемиотпритисок врз животната средина, како резултат на зголемениот демографски растеж, актуализирањето на климатските промени,пандемиите, болестите и, секако, природните и техничките катастрофи, продуцираат nojaвa на еколошки бегалци. Но, сите горенаведени релации, односно причини, последици и трендови, не можат да ce анализираат како податоци што можат да послужат за донесување релевантни, издржани одлуки за преземање соодветни мерки додека ce на ниво па сомневање и претпоставки. Tue треба да ce потврдат, да ce докажат, a тоа е вонредно комплексна задача. Речиси, истовремено, комлексна задача што следува noтoa тue дa ce презентираат во логичка, разбирлива, концизна и употреблива форма. Актуализирањето на прашањето за еколошките бегалци преку индикатори претставува токму таков амбициозен потфат - да ce произведе извештај, слика на состојбата на еколошките бегалци, презентирана колку што е можно повеќе со квантитативни податоци добиени преку научно засновани мерења и анализи, што упатуваат наизворите, причините, последиците и трендовите на еколошките бегалци.
Keywords: ЕКОЛОШКИ БЕГАЛЦИ; ФАКТОРИ; КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ; ДЕМОГРАФСКИ РАСТЕЖ; ДЕСЕРТЕФИКАЦИЈА