КОНЦЕПТУАЛИЗАЦИЈА И СПРАВУВАЊЕ CO СТРЕСОТ: ПЕРСПЕКТИВА НА РЕВЕРЗИБИЛНАТА ТЕОРИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Во овој труд е претстаеено гледиштето на реверзибилната теорија за стресот (која, всушност, прави дистинкција помеѓу четиривида стрес) и некои од стратегиите за справување. Најпрво, накратко ce објаснети главните постулати на теоријата. Тука станува зборза метамотивациските модови на функционирање и концептот на доминантност. Понатаму, разгледани ce неколку емпириски студии што посочуваат на разликите во доживувањето на стресот во зависност од доминантната метамотивациска состојба. На крај, дадени ceкопцептуалните дефиниции за четирите вида стрес и различните можности за справување.
Keywords: РЕВЕРЗИБИЛНА ТЕОРИЈА; СТРЕС; МЕТАМОТИВАЦИЈА; СТРАТЕГИИЗА СПРАВУВАЊЕ CO СТРЕСОТ