КОГНИТИВНИ МОДЕЈШ НА ПОСТТРАУМАТСКИ СТРЕС (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Когнитивните концептуализации на посттрауматскиот стрес ce фокусираат на улогата па субјективната компопента при процесирањетои осмислувањето на трауматското искуство. Судирот иа постојните верувања за себе и за светот со доживувањето на трауматски настап,нарушеното процесирање на информациите и емогаште поерзани со траумата, како и специфичниот систем на трауматско помнење ce дeн од основните механизми преку кои оеие теоретски moдeлu ги објаснуваат nojaвama и текот на посттрауматските nocneduiju. Во mpydom ce ducкymupaam npedнocmume u ограничувањата на повеќе когнитивни мoдeлu на посттрауматското стресно растројство, како и нивните импликации во oднoc на терапевтскиот третман.
Keywords: ПОСТТРАУMAТСКИ СТРЕС; ПТСР; БАЗИЧНИ ПРЕТПОСТАВКИ И ВЕРУВАЊА; ПРОЦЕСИРАЊЕ НА ИНФОРШЦИИ; СИСТЕМИ 3A РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА; ШЕМИ; ТРАУМАТСКИ СЕЌАВАЊА