СТАТУСОТ И СВЕТОСТА НА МИТОТ - НЕКОЈ1КУ ПЕРСПЕКТИВИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Митoт е сказна за Почетокот на светот, за космогонијата, за дејствата на божествени прасуштества или на светите предци.За верникот, односно за onoj што верува во него, митот е вucmuаma, света сказна, која покрај тоа што е стварна, е n cynepuopna, затоа што ce однесува на Почетокот, иа состојба што е оптолошки и аксиолошки cynepuopнa над вообичаената, пροφαнα cmeapnocm. Текстот дава краток преглед иа статусот и фупкцијата па митот за примордијалииот верпик, преку моќта па митот дa ja реактуализира иницијалната cвemocm па светот во религиозеп коптекст, na тој пачип одржувајќи ги безбедностаи идептитетот па верпиците од примордијалпите заедншји. Потоа, попудепа е куса скица па теорискиот иптерес за митот од метааспект и пиз пеколку перспективи, забележувајќи и пеколку позиции од ритустистичката липија, според која примарен е ритуалот. Внимание еобрнато na cвemocma па митот кај неколку автори кои го разгледуваат како cynepuopna, парадигматичпа и перформативпа сказна.
Keywords: МИТ; СВЕТ; ВЕРНИК; РИТУАЛ; РЕАКТУАЛИЗАЦИЈА