СОЦИЈАЛНО ПРЕТПРИЕМНИШТВО - ПОТРЕБИ И МОЖНОСТИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Прашањата на социјалиото претприемништво и неговото влијание, какои можностите за негово изразување и институционално обликување и поддршкаможе да ce аиализираат и согледуваат од различни бројии аспекти на појавата.Во литерашурата и во практиките на голем број држави ce сошедувааторганизациони облици кои со системска реѓулатива влијаат иа посилно muпослабо изразување на социјалното претприемништво. Ce анализираатможностите кои постојат за да ce зајакне овој облик на аншжирање иизразување со оглед на позитивните влијанија врз вработеноста кои ce согледаниво голем број држави.Како основно прашање ce поставува како да ce уреди областа насоцијалното претприемништво во рамките иа правниот и економскиот систем иаедна држава. Неопходно е осознавање иа социјалното претприемништво,значењето и улоѓа што ш има, посебно во социјалната сфера и можностите завработувањето на категории лица кои пазарот на труд не гu прифаќа илипрепознава. Социјалношо претприемништво различно ce изразува и за правилно даce обликува во рамките на институциите и системот важна е поддршката занегоео целосно изразување.
Keywords: СОЦИЈАЛНОТО ПРЕТПРИЕМНИШТВО; ЗНАЧЕЊЕ; ПОДДРШКА; ВРАБОТУВАЊЕ