СТЕПЕНОТ НА ГЛОБАЛИЗИРАНОСТ НА ЗЕМЈИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Глобализацијата нема едиакво влијаиие врз земјите, дејствува различно воземјите со различен степен иа политпчки, економски и технолошки развој.Нејзииата неедиаква распределба по решони, земји или заедници потврдува декатаа е сложен и длабок асиметричен процес. Тоа го потврдија бројни теории идебати кои само ja објаснуваа и дефинираа појавата, но малку внимание посветијана комплексноста на Глобализацијата и мерење иа нејзиииот oпceг. Co помош наемпириските показатели и индикатори може да ce измерат разликите мегунационалното u интернационалното во различни домени. На тој иачин ceовозможува да ce eugu go колкав степеи земјите ce Глобализираии, односно ceсогледува силното влијаиие на шобализациските процеси врз севкупната состојба60 општествата. Затоа поѓолем број земји ce обидуваат ga гu искористатпроцесите на Глобализацијата за промовирање на националните интереси иподобрување на својата позиција во мегународните односи. Оттука анализата наиндексите на шобализираност ќе ни помоше да осознаеме со кои компоненти нанационална моќ земјите доминираат регионалната u глобалната сцена.
Keywords: ИНДЕКСИ НА ГЛОБАЛИЗИРАНОСТ; ВАРИЈАБЛИ; РЕЈТИНГ; ЗАПАДЕН БАЛКАН