СОВРЕМЕНАТА ГРЧКА ИСТОРИОГРАФИЈА ЗА ОСМАНЛИСКА МАКЕДОНИЈА Некои размислувања по 1995 година (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Познавањето на историографиите што ce занимаваат со македоиската историја е многу важно не само за историчарите, туку и за пошироката јавност. Многу често преку историоГрафијата може да ce почувствува и пулсот на еднадржава или општество кон дpyгa, вο овој случај кон Македонија. Соседните историографии не ce исклучок од изнесената констатација. За жал, со исклучок на полибералните мислители, историографијата многу често е под влијание, намерно пли ненамерно, иа политичките состојби вο една држава, дури и вο оние што ce сметаат за најдемократски. Τακοв е и случајот со современата грчка историографија која ce занимава со македоиското минато, кое го гледа, шавно, како дело од минатото на Грција.
Keywords: ГРЦИЈА; МАКЕДОНИЈА; ИСТОРИОГРАФИЈА