НАЦИОНАЛНО-КУЛТУРЕН И ФИЗИЧКИ ГЕНОЦИД ВРЗ МАКЕДОНЦИТЕ (1913-2013) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Во трудот ce дава синтеза на одделни аспекти на „македоиското прашање“ во периодот 1913—2013 година, во кој Македонците со различен интензитет и методи биле изложени на асимилација, однародување, етничко чистеље, нешрање иа нивиата национална посебност, традицијата, јазикот, историјата и културата од страна иа нивиите соседи. Притоа, ce тргнува одБалканските војни кои донесоа бројни промени во судбините на Македонците и кои претставуваат своевидна вододелница во македонската историја. Војните за освојување на Македонија продолжија во текот на Првата светска војна, aмировните goioeopu βο Букурешт и во Версај понудија „конечно решение“ на македонското прашање со поделба на етно1ео1рафската територија на Македонија. Македонскиот народ остана да живеее под власта на четири посебнидржави, се go Втората светска војна κοгα вο Вардарска Македонија беше создадена Демократска Федерална Македонија, како дел од Федеративна ЈуГославија. По 1991 година, со распадот на федерацијата беше прогласена суверена самостојиа Република Македонија. Во трудот, jvtety другото, ce бараат ogloeopu и на прашањата: Зошто осамостојувањето на Република Македонија не беше поздравено од нејзините соседи? Зошто е објавена (или продолжена) Балкаиската војна како специјална „студена“ војна? Зошто РепубликаМакедонија повеќе од 20 ѓодини чека пред вратите на ЕУ и на HATO? Зошто оние што ja кројат европската и светската политика βο случајот со Република Македонија воведуваат двојни критериуми u lu прекршуват конвенциите и документите што самите ги декларирале?
Keywords: ГЕНОЦИД; АСИМИЛАЦИЈА; БАЛКАНСКИ ВОЈНИ; БУКУРЕШКИ ДОГОВОР; МАКЕДОНИЈА