ПРИНЦИПИТЕ НА МАГИЈАТА ВО РАЗБИРАЊЕТО НА ПОТЕКЛОТО НА РЕЛИГИЈАТА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Поимањето на „природно“ и „натприродно“ во пргшордијалното разбирање на реалноста ce покажаии преку Гледиштата на класичните автори од полето на теориите за потеклото и за природата на релшијата (Тајлор, Фрејзер, Диркем, Џевонс ити.). Сфаќањето на (иат)природиите crnu и верувањето во онтолошки доминантно постоење на архаичните релишозни луге потоа ceприкажани како принципи преку кои нивните верувања за нивната врска со светот и позицијата во него можат да бидат резимирани. Идеите дека homo religiosus, преку cepiiu ритуални дејства, Шемелно плаиирани и прецизно контролирани, имаспособност даутврди фуикциоиална u плодна врска со (иат)природната сила (или сили) ce naotaam βο основата иа верувањето во машјата, a исто така и делумно 60 раните форми на релишја. Поентата и целите на сериите на машските миметички дејсшва βο рамките иа позитивниот култ ce прикажани преку резгшеата на Фрејзер u Мос и Убер, и преку сличностите и разликите меѓунивните дефиниции на принципите на машјата.
Keywords: МАГИЈА; (НАТ)ПРИРОДНО; РЕЛИГИОЗЕН ЧОВЕК; РИТУАЛ; ПРИНЦИП