ИСЕЛЕНИЦИ-ПОВРАТНИЦИ : НОВА ПЕРСПЕКТИВА НА МИГРАЦИСКИТЕ ИСТРАЖУВАЊА ВО МАКЕДОНИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2016)
Миграциските текови на територијата на Македонија ce развивале и менувале низ историските периоди. По распадот на Југослаеија, иселеничките движења од Македонија ce разликуваат значително од традиционалните облици на миграција. Најкарактеристични примери ce емиграцијата на висококвалификуеани и образовани лица или одлие на мозоци, како и миграциските текови итрендови предизвикани од воведувањето и либерализацијата на визниот режим во Европската Унија и зголемената мобилност на населението предизвикана од ефектите на глобализацијата.Покрај овие иселенички движења, nocmou и обратен миграциски процес, односно враќање на иселениците во земјата на потекло. Иако бројот на иселениците повратници не го надминува оној на отселените граѓани од Република Македонија, сепак, го поттикнува интересот за истражување.Во овој труд ќе бидат анализирани придобиеките на враќањето на иселениците и ниената улога ео македонското општество и ќе бидат изнесени неколку примери на успешни иселеници повратници и нивните економски дејности во  Македонија. Истражубањето, покрај презентирањето на досегашните квалитатибни резултати, има цел да поттикне понатамошни истражубања во областа, како и да отвори дебата за миграциските проблеми со кои ce соочуеа Република Македонија.
Keywords: ИСЕЛЕНИЦИ-ПОВРАТНИЦИ; МИГРАЦИЈА; РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА