ЕВРОПСКАТА УНИЈА И БЕГАЛСКО-МИГРАНТСКАТА КРИЗА: ОДГОВОР И ПРЕДИЗВИЦИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2016)
Речиси 25 години no nadom на Берлинскиот ѕид, денес Εвροпα повторно ce соочува со иницирање бариери и затворање граници, пред cè како резултат на бранот бегалци и мигранти од Блискиот Исток, Африка и Азија. Во тој контекст, несомнено е дека во наредниот период ЕУ ќе биде соочена со предизвикот за социјализација и интеграција на големиот број мигранти и бегалци кои ce веќе на нејзина територија, a паралелно со тоа и со предизвикот за спречување нови миграции на нејзина територија. Трудот ги анализира карактеристиките на бегалско-мигрантската криза, како и инструментите кои ЕУ ги применува за справување со неа. За таа цел, предмет на анализа посебно претставуваат: терминолошкото определување на кризата, меѓународната заштита на бегалците и мигрантите, пристапот наЕУ во справувањето со кризата, особено низ призMama на договорот ЕУ - Турција, како и предизвиците за ЕУ ео периодот што следува.
Keywords: ЕУ; БЕГАЛЦИ; МИГРАНТИ; КРИЗА