Влијанието на Католичката црква врз семејството во Италија (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2017)
Моралот и семејните односи имаат централна улога ео дискурсот на Католичката црква во Италија. Самата идеја за семејството, бракот и неговиот статус, разводот, абортусот и останатите форми на асистирана репродукција, како и односите меѓу мажите и жените ce клучни прашања тесно поврзани со моралните вредности на католичкото семејство. Република Италија ce перципира како традиционално католичка држава, но во последните неколку децении, не остана имуна на низа општествени процеси како глобализацијата, индивидуализмот и материјализмот кои доведоа до пад на бројот на верници, намалена духовност и, криза во семејството и промена на концептот на заедништво.Овој труд ja анализира улогата на Католичката црква во италијанското општество ео минатото и во сегашноста, фокусирајќи ce на дебатите за типовите семејство, бракот, разводот и абортусот. Дополнително, трудот го анстизира влијанието што го има Црквата како институција врз семејството во современото општество и проучува на каков начин Католичката цркеа го обликувало и го дефинирало италијанското семејството со текот на времето.
Keywords: СЕМЕЈСТВО; КАТОЛИЧКА ЦРКВА; ИТАЛИЈА