Породилно отсуство во Република Македонија (ставови на младите) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2017)
Породилното отсуство е секогаш актуелно прашање. Чести ce анализите во јавноста за потребите од зголемување на времетрањето, еднаквите можности за неговото искористуваље, неговото влијание врз целокупната грижа за детето, исплаќањето/неисплаќањето на надоместокот od mama, итн. Искуствата во светот покажуваат голем дисперзитет no οβα прашање. Од породилно отсуство кое трае неколку недели, до отсустео за грижа на дете кое може да трае и неколку години. Исто така, cè поактуелно е прашањето за користењето на породилното отсустео од страна на таткоеците.Овој труд претстаеува анализа на законската определба на породилното отсуство во Република Македонија и актуелната состојба во однос на неговото искористување и, воедно, е направена компаративна анализа со другите земји во Eepona и пошироко.За потребите на овој труд е спроведена и квантитативна анализа со цел да ce исштаат ставовите на младите луѓе во Република Македонија поврзани со прашањето за породилното отсуство, особено со оглед на тоа што токму mue треба да создаваат семејство и да креираат потомство.
Keywords: ПОРОДИЛНО ОТСУСТВО; СЕМЕЈСТВО; МЛАДИ ЛУЃЕ; РАБОТЕН ОДНОС; ГРИЖА ЗА ДЕТЕ