Познавање на делови на тело кај лица со интелектуална попреченост (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2017)
Доживувањето и познавањето на сопственото тело е првиот слој преку кој ние ce доживувавме и осознаваме самите себе во светот ео кој постоиме. Поради тоа, целта на истражувањето е да ce испитаат основните гностички функции на лицата со интелектуална попреченост во однос на познавањето на деловите од сопстееното тело. За таа цел беше спроведено истражуеање на примерок од 43 испитаници со интелектуална попреченот (ИП) u беше користена скалата за процена на познавање на деловите на телото од Стевановиќ, Бојанин и Дажин (1992). Хипотезите на истражувањето беа поставени во однос на варијаблите пол, место на живеење, вид на попреченост и возраст. Резултатите покажаа подобро познаеање на деловите од телото кај машките испитаници, кај испитаниците од руралната средина и кај испитаниците од помала возраст. Лицата со комбинирани пречки имаат послаби познаеаља за деловите на телото од групата со ИП. Генерално, резултатите покажуваат заостанување60 познавањето на деловите од телото кај испитаниците со интелектуална попреченост и не ce βο согласност со хронолотката возраст.
Keywords: ТЕЛЕСНА ШЕМА; ПОЗНАВАЊЕ НА ДЕЛОВИ HA ТЕЛОТО; ИНТЕЛЕКТУАЛНА ПОПРЕЧЕНОСТ