Основите на раното јазично описменување на децата во предучилишна возраст (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2017)
Процесот на јазичното огшсменување на децата има базично значење вооднос на сеекупното учење и напредуеање. Ова е еден комплексен и долготраенпроцес кој 60 наши услови во неговиот најелементарен облик ce одвива во рамките на првиот образоеен циклус. Наспроти традиционалните сфаќања, денес ceизградуваат соеремени концепти за раното јазично описменување кое cè поееќеce третира како холистички процес на одделни еештини кои ja сочинуваат основата на јазикот. Основната стратегија на оеој концепт е „учење на cè “ „прекуcè(( (ceмисли на одделнитејазични вештини) преку користењеразлични активности проткаени со елементи на игра и неформалност. Еден од основните принципи на овој концепт е развојноста (на когнитивните, емоционалните и социјалните компоненти), постапноста и индивидуализацијата во „влезоти, низ самиотпроцес, преку следење на напредокот и микрометодското моделирање приспособени кон одделните потреби и на „ излезот “ кога секој го достигнува сопствениот максимум во разеојот. Oea ce сериозни и комплексни барања и приоритетикои ce усвоени на теоретско ниво и кои поеремено ce имплементираат во секојдневната практика. Тоа го omeopa прашањето за начините на образовна компензација во насока на тоа современите стратегии да станат секојдневна наставна рутина.Во раноучилишната возраст децата треба да имаат многу ситуации вокои слушаат, пишуваат, читаат и зборуваат. Раното јазично описменување имаглобално значење u тој е интегрален дел на севкупниот развоен процес, но и негоеа осноеа, бидејќи без развиени јазични способности, процесот на учење е речиси невозможен. Од друга страна, овој процес на здобивање со јазични компетентности е процес на постојано напредување, a не само процес на остварување на одредени примарни цели, програмски предеидени.
Keywords: РАНО ЈАЗИЧНО ОПИСМЕНУВАЊЕ; ЈАЗИЧНИ ВЕШТИНИ; ЧИТАЊЕ; ПИШУВАЊЕ