Фонтови за подобрување на способноста за читање кај лицата со дислексија (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Трудот ја обработува темата за карактеристиките на постоечките фон-тови наменети за лицата со дислексија. Прво се осврнува на појаснување на самиотакт на читање, како засегната способност кај лицата со дислексија, а потоа нудиопис на дислексијата како најчеста тешкотија во учењето и ги посочува клучнитетеории за нејзиното постоење, како и основните дефицити кои се јавуваат кај овиелица и го отежнуваат процесот на читање. По појаснувањето на основната терми-нологија, следува компаративна анализа на истражувања поврзани со фонтовитеза дислексија, како основа за навлегување во суштинските карактеристики на овиефонтови. Карактеристиките на фонтовите за дислексија се обработени во трети-от дел од трудот. Во овој дел се појаснети основните параметри кои ги поседуваатфонтовите генерално, а потоа е наведено како параметрите варираат кај фонто-вите за дислексичните читачи, со цел да се приспособат на нивните потреби. Пок-рај тоа што е направена компарација на најпознатите латински фонтови, понудене опис и на фонт изработен за истата намена, но со кирилско писмо.
Keywords: ФОНТ; ДИСЛЕКСИЈА; ЧИТАЊЕ; МАГНОЦЕЛУЛАРНА ТЕОРИЈА