Високото образование и платите (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Образованието е од витално значење за динамичен раст и развој. Високотообразование е значајно за секоја држава. Тоа е уредено со системски прописи и подза-конски решенија. Во трудот интересот е насочен кон платите на вработените водржавното високо образование, со оглед на нивното долгогодишно заостанување. Сеанализираат формите на плаќање на вработените и се споредува висината на пла-тата со просеците во државата. Во трудот се предлагаат решенија кои се од значе-ње за ова прашање, особено за оформување модел на плати кои ќе соодветствува назначењето што го има образовниот сегмент од општеството. Статусот на нас-тавниците како даватели на услуги е несоодветен и не е уреден од аспект на пла-тите и надоместоците за вложениот труд. Без мотивирани наставници и профе-сори кои го спроведуваат системот на високото образование не може да се очекува-ат промени и резултати во однос на квалитетот на кадрите кои се продуцираатна универзитетите. Во отсуство на култура на вреднување на знаењето, се офор-муваат постулати кои на долг рок не можат да ги променат вредностите системиво општеството.
Keywords: ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ; ПЛАТИ; РЕГУЛАТИВА; ПЕРЦЕПЦИЈА; МОЖНОСТИ