Категоризација на односот помеѓу тероризмот и медиумите (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Овој труд ја објаснува деликатната врска меѓу медиумите и тероризмотсо цел да се постигне подобро разбирање на односот помеѓу овие два ентитета. Воовој труд ќе се проучи како публицитетот им користи на терористите и како ме-диумите имаат корист од актите на терористите. Исто така, трудот ќе се оби-де да одговори на следниве прашања: како можеме да го преиспитаме сензационалис-тичкото покривање на тероризмот за да се оневозможи пристапот на терористи-те до слободна медиумска платформа?; какви односи постојат меѓу терористички-те групи и медиумите?; до колкав степен медиумот може да се смета за одговоренза обезбедување на терористите „кислород од публицитет“?; дали е можно медиу-мите објективно да известуваат за терористите без да ги промовираат нивнитеакции и без да поттикнат страв? Целта на овој труд ќе биде фокусирање на одно-сот помеѓу медиумското покривање и терористичките напади, покренувајќи го пра-шањето дали зголемената медиумска покриеност има ефект врз зголемени теро-ристички напади.
Keywords: МЕДИУМИ; ТЕРОРИЗАМ; ИЗВЕСТУВАЊЕ; КОМУНИКАЦИЈА