Меѓународното право и меѓународните односи: проблематичен или хармоничен однос (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Трудот го анализира односот меѓу меѓународното право и меѓународнитеодноси, односно нивната заемна поврзаност, како прашање од суштинско значење иза теоријата и за практиката. Почетната премиса гласи дека иако претставува-ат одделни научни полиња, тие не можат да се истражуваат независно едно оддруго. Дури и оние кои не се согласуваат со тезата за ваквата академска синергија,сепак, се свесни дека без меѓународно право нема ни меѓународни односи, како и декапрактиката на меѓународната политика е онаа од која израснува и врз чија основафункционира меѓународното право. Во анализата на овој однос, посебен акцент еставен врз деконструкција на општоприфатената теза дека меѓународното правое, по дефиниција, „добро“ (позитивно, во вредносна смисла на зборот). Наместо тоа,ги осветлуваме значајните стратегиски и морални граници на меѓународнотоправо, со што се наметнува потребата од покритички поглед за односот меѓу моќ-та и меѓународното право. Статијата завршува со сугерирање на нов истражувач-ки пристап во анализата на овој однос.
Keywords: МЕЃУНАРОДНО ПРАВО; МЕЃУНАРОДНИ ОДНОСИ; МЕЃУНАРОДНА ПОЛИТИКА; ЕТИКА; ПОРЕДОК