Систем на национална безбедност на Република Црна Гора (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Системот на национална безбедност на Република Црна Гора се заснова наспецификите на црногорската држава и е приспособен да може да одговори на совре-мените безбедносни предизвици. Со тоа, во голема мера тој треба да одговори на за-каните и ризиците со кои се соочува државата на национален, на регионален и намеѓународен план. Ова значи градење ефикасен систем, функционален и оперативенза справување со безбедносни закани за државата. Основните дилеми кои се пред-мет на дискусија во самиот труд се однесуваат на прашањата: дали системот нанационална безбедност може во целост да ја спроведе политиката за националнабезбедност и дали Црна Гора, поради ограничените ресурси, има адекватни капаци-тети за справување со безбедносните ризици и закани. Овие прашања се постојаноотворени и за нив се бараат нови одговори.
Keywords: ЦРНА ГОРА; БЕЗБЕДНОСТ; СИСТЕМ; БЕЗБЕДНОСЕН СИСТЕМ; ПОЛИТИКА; БЕЗБЕДНОСНА ПОЛИТИКА