Приказ на прашалникот за перцепирано родителско прифаќање-отфрлање (PARQ) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2025)
Многу психолошки теории ја опишуваат поврзаноста на родителското од-несување со децата и карактерните особини што се развиваат кај нив. Една од по-истакнатите теории е теоријата за родителско прифаќање/отфрлање (ParentalAcceptance Rejection Theory - PART), чиј автор е Роналд П. Рохнер, а кој, исто така, еавтор на повеќе прашалници кои го мерат интерперсоналното прифаќање/отфрла-ње (со англиски називи PARQ).Целта на овој труд е да се опишат инструментите со кои се мери прецеп-цијата на родителското прифаќање/отфрлање од страна на децата, родителитеза своите родители и перцепцијата на родителите за својот однос кон децата. Тоасе следниве инструменти: PARQ за деца, PARQ за родители и PARQ за возрасни. Си-те инструменти имаат две супскали за мајката и за таткото посебно. Како и во57 земји во светот, и во нашата македонска популација е направено приспособувањена наведените инструменти, со реверзибилен превод, и се добиени мерки на релија-билност на инструментот и на ајтемите. Добиени се следниве резултати за рели-јабилност на инструментите: Cronbach`s Alpha на PARQ за деца за мајка е 0,91 зататко 0,93; Cronbach`s Alpha на PARQ за родители изнесува: за мајка 0,82, додека зататко е 0,81; Cronbach`s Alpha на PARQ за возрасни за процена на мајка е 0,91, додеказа татко изнесува 0,90. Според тоа, постојат индикации дека овие инструментиби можеле да се користат и на македонската популација во истражувачки цели, нои во клиничката пракса по преземање соодветни постапки за стандардизација.
Keywords: ОПИС НА ИНСТРУМЕНТИ; ПРАШАЛНИЦИ ЗА РОДИТЕЛ- СКО ПРИФАЌАЊЕ/ОТФРЛАЊЕ; PARQ ЗА ДЕЦА; PARQ ЗА РОДИТЕЛИ; PARQ ЗА ВОЗРАСНИ