Мултикултурните работилници и инклузијата на учениците Роми во основното образование (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2025)
Програмата „Мултикултурни работилници“ беше промовирана со цел научениците од различните етнички заедници да им се создадат можности за меѓу-себна интеракција преку различни колаборативни заеднички активности, дизајни-рани така да можат да им обезбедат услови на учесниците да учат едни од другиза културата на другите.Во овој труд се презентирани резултатите од квантитативното истра-жување спроведено во два наврати, во едно двојазично училиште во земјата кадешто учат и ученици Роми кои главно посетуваат настава на македонски јазик. Ис-питаници беа вкупно 58 ученици – Македонци и 63 Албанци од четири возрасни гру-пи кои учествуваа во циклус кој се состои од 12 до 15 мултикултурни работилнициво кои беа вклучени и ученици Роми. За да се процени ефектот од изложеноста напрограмата врз тоа како учениците ги перципираат Ромите, на сите им беше зада-ден инструмент со кој се идентификува изразеноста на социјалната дистанца,стереотипите и довербата кон нив, како и групната анксиозност и подготвеностаза позитивна акција.Земајќи ги предвид резултатите кои укажуваат на тоа дека кај учесници-те во програмата се појавиле разлики во тоа како ги перципираат Ромите по зав-ршувањето на циклусот работилници, се заклучува дека под определени услови, наовој пристап може да се гледа како на пример за добра практика во интеграција научениците Роми во основното образование.
Keywords: ИНКЛУЗИЈА; МУЛТИКУЛТУРНИ РАБОТИЛНИЦИ; УЧЕНИЦИ РОМИ