Женското писмо на Овидиј што недостасува во трагедијата на Еврипид (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Во овој труд предмет на обработка е една епистола (4.) од збирката „Херои-дес“ на Овидиј и една трагедија од Еврипид – „Хиполит“. Поврзувањето на овие обли-ци се препорачува од митолошката традиција на содржините, но она што инспири-ра продлабочена и разграната херменевтичка постапка е можноста за нивно струк-турно поврзување и преплетување во единствен книжевен облик. Имено, независноод intentio auctoris ова женско писмо на Овидиј открива интертекстуална потенци-јалност да стане дел од женската драма на Еврипид во некаква нејзина преддрамскасостојба. Дополнително, оваа метасоработка на два книжевни облика од различнакултурна провениенција има капацитет да генерира интергенерички сличности изависности условени токму од епистолата како еден хибриден или како еден обеди-нувачки жанр.
Keywords: ЖЕНСКО ПИСМО; ЛИРСКО ПИСМО; „ХЕРОИДЕС“; ОВИДИЈ; „ХИПОЛИТ“; ЕВРИПИД