Жените во доцната антика и раното христијанство: гласовите и делата на „замолкнатото“ малцинство (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Статусот на жените во доцната антика и раното христијанство е инспи-ративна тема за дебатирање во последните неколку децении. Новиот завет е полнсо текстови кои сведочат за вклученоста на жените во ранохристијанските оп-штини. Во Посланијата на св. Павле тој ги поздравува жените, им се обраќа како со-работнички, ѝ се обраќа на една од нив како на ѓакониса, дури една нарекува и Апос-тол. Овој текст прави еден кус осврт на улогата и позицијата на жените во анти-ката, кој спореден со подоцнежната анализа на нивното место во ранохристијан-скиот свет најдобро ќе покаже дали и колку новата религија влијаела врз нивната,да употребиме тука еден излитен модерен збор, еманципација. Во контекст на ова,проучуваме и неколку примери на дедикаторски мозаици од археолошките локали-тети во Република Македонија.
Keywords: ЖЕНИ; ДОЦНА АНТИКА; РАНОХРИСТИЈАНСТВО; ДЕДИКАТОРСКИ МОЗАИЦИ