Споделени истории, личности, традиции. Европски примери (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Целта на овој труд е да се покаже улогата на заедничкото минато во поја-вата и развојот на некои помали европски нации. На Балканот, кога е во прашањезаедничкото минато, се гледа исклучиво низ призмата на национализмот. Кога не-кој говори за заедничка историја, тоа го прави со цел да покаже дека другиот во тааисторија нема свое минато. Низ светот постојат повеќе примери на споделена ис-торија и таа по правило не претставува проблем, освен во нашиот регион. Истотака, улогата на една личност во минатото на два или повеќе народи е многу честапојава и таа не би требало да претставува основа за недоразбирање и конфликт.Менливоста на етничкиот идентитет не е поврзан само со Балканот, туку го имаи во некои други европски држави. Таков е случајот, на пример, со Литванија. Истотака, кога е во прашање улогата на преродбеници и интелектуалци, кои имале другоетничко потекло, во појавата и развојот на некои современи европски нации можеда забележиме дека постоеле такви примери, како што е, на пример, во Финска и Ес-тонија. За разлика од Балканот, споделените истории, заедничките личности и ин-телектуалци кои имале различно етничко потекло во однос на народите каде штодале голем придонес, во некои европски држави тоа не значи негирање на правото насамоопределување и постоење.
Keywords: ЛИЧНОСТ; НАЦИЈА; СЛОВАЧКА; ФИНСКА; ЕСТОНИЈА; НОРВЕШКА