Концептот за Бог кај Алкиној (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Статијата истражува неколку од ставовите на Алкиној од неговото дело„Прирачник на платонизмот“, покажувајќи примери на влијанија од Платон, и одопштата филозофска атмосфера на средниот платонизам. Поставени се прашањаза концептот на Алкиној за Првиот бог и можноста за антиципација на Плотиновото Едно. Вниманието е насочено кон концептот на Алкиној за неискажлив бог, којсе спознава само преку интелектот, како и кон неговото фокусирање на божјитеатрибути, односно начините на кои некои аспекти на бог се спознатливи преку апстракцијата на атрибути. Начините на познание на бог предложени од Алкиној сенегацијата или апстракцијата, аналогијата, и пре-еминенцијата, и во статијатасе разгледува проблемот дали тоа го прави неговиот пристап апофатички, особенопреку неговата употреба на aphairesis (апстракција/негација)
Keywords: АЛКИНОЈ; БОГ; ИНТЕЛЕКТ; APHAIRESIS; ПОЗНАНИЕ