12 тези за разбирање на светиклиментовата етика (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Културата и нејзиниот опсег зависат и од етиката на луѓето кои ја креи-раат. Заклучокот е базиран на искуството во креирањето на култура на подрачје-то кое во еден дел на Европа му го даде описменувањето и новите начини на разби-рање на светот. Како таква беше етиката на св. Климент Охридски...Давајќи ни го словото, Бог нè обврзува да правиме добро, а не зло. Разбирајќиго ова, на св. Климент не му беше тешко да отиде чекор понатаму во голото прифа-ќање на етичките постулати, извикувајќи: „Не е доволно само да се бега од злото,туку истовремено и да се прави добро!“ Ова доведе до начин на однесување кој е:- етика која нуди знаење;- знаење за Бога во себе, за себе;- етика на креирање личен идентитет и признавање и почитување на дру-гите идентитети.Недостатокот од вакво интердисциплинарно размислување за овој вид уло-га на етиката на овие подрачја, како и за нејзините последици, се отворена мож-ност за глобален пад на културите.
Keywords: ЕТИКА; ЗЛО; БОГ; ЕДУКАЦИЈА