Во канцеларијата на доктор Хаус: лекции по абдуктивно расудување (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Абдукцијата, која честопати се дефинира како заклучување кон најдобротообјаснување, е тип расудување што се употребува во ситуациите во кои постои не-кој вид проблематично, збунувачко сведоштво, што треба да се објасни со помош нанајдобрата достапна хипотеза. Меѓу различните полиња на примена на абдуктив-ното расудување, полето на медицината игра особено значајна улога, првенственoво неговиот дијагностички сегмент, во чии рамки треба да се постави адекватнадијагноза за причините за состојбата на пациентот.Во овој труд е направен обид да се разработат логичките и епистемолош-ките аспекти на дијагностичката аппликација на абдуктивното расудување. Деј-носта на фиктивниот медицинско-дијагностички гениј – доктор Хаус, креиран одстрана на Дејвид Шор (David Shore), е употребена како илустративен пример за сло-жената природа на овој тип расудување. Главната цел на анализата прикажана вотрудот е да се тестира адекватноста на доминантните теориски објаснувања наабдуктивното расудување, особено во поглед на неговата структура, динамика ипрактична применливост на медицинското поле, како и да се идентификуваат не-говите елементи што бараат поопстоен теориски третман од епистемолошкагледна точка.
Keywords: АБДУКЦИЈА; ЗАКЛУЧУВАЊЕ КОН НАЈДОБРОТО ОБЈАСНУВАЊЕ; ГЕНЕРИРАЊЕ НА ХИПОТЕЗИ; ОПРАВДУВАЊЕ НА ХИПОТЕЗИ; ДИЈАГНОСТИЧКО РАСУДУВАЊЕ; ДОКТОР ХАУС