ЕВРОПСКИТЕ ТРЕНДОВИ ВО СИСТЕМИТЕ НА СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ: КОН МАРКЕТИЗАЦИЈА, ИНВОЛВИРАНОСТ НА КОРИСНИЦИ И ПРОФЕСИОНАЛИЗАЦИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Системите на социјални услуги во развиените европски држави се воинтензивен развој условен од зголемената побарувачка за овој тип услуги коиповеќе не се дизајнираат само како услуги за социјално ранливите и маргина-лизираните категории корисници. Трудот ќе даде осврт на клучните трен-дови во овој сектор во овие држави. Во основата на тој развој се трендовите намешана економија во заштитата, односно плурализмот, како и маркетиза-цијата на услугите со воведување на партиципацијата од страна на корисни-ците за покривање на трошоците. Како резултат, се делегираат соодветниодговорности и задачи на останатите сектори покрај јавниот сектор којчесто се јавува во улога на купувач на услугите, како и пораст во профитни-те даватели на услуги. Посебен акцент се става на правата на корисницитеда бидат инволвирани во изборот на услугите што им се потребни, како и наподдршката што ја добиваат семејствата-негуватели преку системот насоцијални услуги. На крајот, развојот на социјалните услуги е неминовнопроследен и со нивна професионализација, како од аспект на лиценцирање надавателите на услуги (институции и професионалци), така и од аспект назголемување на критериумите во однос на квалификациите на работнатасила ангажирана во секторот на услугите за нега и грижа.
Keywords: СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ; ПЛУРАЛИЗАМ; МАРКЕТИЗАЦИЈА; ИНВОЛВИРАНОСТ НА КОРИСНИЦИ; ПРОФЕСИОНАЛИЗАЦИЈА; ЛИЦЕНЦИРАЊЕ