ЦИВИЛНО-ВОЕНА КООРДИНАЦИЈА ВО ХУМАНИТАРНИТЕ АКТИВНОСТИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Воената координација во последниве декади се соочува со голем број сло-жени и често меѓусебно поврзани предизвици, вклучувајќи ги зголемено при-менетите меѓународни интервенции во кревките држави погодени од кон-фликт, порастот во зачестеност и обем на природни катастрофи, како ибрзата пролиферација на „хуманитарни“ актери, вклучувајќи ги и невлади-ните организации, непрофитните организации и приватниот сектор. Деба-тите околу цивилно-воената координација имаат тенденција да се фокуси-раат на концептуални прашања, со недостаток на анализи за тоа како рела-цијата функционира на практично ниво и, што е позначајно, како оваа врскавлијае на хуманитарниот исход за популацијата која има потреба од хума-нитарна помош и заштита. Во истражувањето на цивилно-воената коорди-нација, авторот е воден од следниве прашања: како можат хуманитарните ивоените актери да се ангажираат поефикасно и стратегиски еден со друг?;што можат тие реално да очекуваат еден од друг?; и дали постоечките рам-ки за цивилно-воена координација (на политичко, стратегиско и оперативнониво) се доволни и дали одговараат на целта? Одговорите на овие прашања ќебидат важен чекор во обезбедувањето поконструктивни и ефективни ци-вилно-воени односи на стратегиско, оперативно и тактичко ниво.
Keywords: ЦИВИЛНО-ВОЕНА КООРДИНАЦИЈА; СОРАБОТКА; ПОДДРШКА; ПРИНЦИПИ; ПОСЛЕДНО СРЕДСТВО