Р. С. МАКЕДОНИЈА И ЗНБП НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА: ДОСТИГНУВАЊА И ПРЕДИЗВИЦИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Улогата и влијанието на ЕУ како глобално-регионален актер во сфера-та на мирот и безбедноста ја детерминираат три главни фактори: 1) капа-цитети (институционален, материјален, човечки, оперативен и финан-сиски) за преземање мисии; 2) подготвеност за насочување на ресурси за без-бедносни и одбранбени цели, пред сè, согласно со приоритетите на земјите-членки; и 3) прифаќањето на ЕУ, (внатрешно и надворешно) како сериозенактер во мирот и безбедноста. Во изминатите три децении, институцио-налната рамка за безбедност и одбрана на ЕУ, беше постојано надградувана иразвивана. Почетоците на овој процес се воспоставени со Договорот од Мас-трихт (1992), кој ја воспостави Заедничката надворешна и безбедносна поли-тика (ЗНБП) на Унијата. Со стапувањето во сила на Спогодбата за стаби-лизација и асоцијација во 2004 година, Р.С. Македонија и официјално ја пот-врди определбата за приближување кон целите на ЗНБП. Трудот го анализи-ра процесот што го реализира Р. Македонија на овој план. Исто така, тру-дот ги анализира и предизвиците со кои се соочува Р.С. Македонија во односна ова прашање.
Keywords: ЕУ; ЗНБП; ССА; МАКЕДОНИЈА