ПОЛИТИКА НА НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ НА ШВАЈЦАРИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Политиката на национална безбедност на Швајцарија се заснова наспецификите на швајцарската држава и се одлиува со голема сложеност икомплексност. Оттука, проучувањето на безбедносната политика треба дасе заснова на нејзино целосно разбирање и темелно согледување на состојбитеза да нема импровизација и парцијализам. Ова значи дека безбедносната по-литика треба да биде рационално фундирана и да ги синтетизира напоритена сите безбедносни актери за да го обезбеди потребното ниво на безбедност,за општеството, за нацијата, за граѓаните. Генерално, променетата природана безбедносните ризици и закани ја услови потребатадефинирање на безбед-носната политика на Швајцарија, но наметна и усвојување нови пристапи забезбедноста. Прифаќајќи ја ваквата реалност, Швајцарија мора да се приспо-соби на новите околности заради заштита на националните интереси и по-литиката на неутралност. Адаптирањето на безбедносниот систем во но-вата безбедносна средина треба да биде израз и резултат на евидентна гене-рална сеопфатна инклузија на сите субјекти што се оспособени за спроведу-вање на безбедносната политика.
Keywords: ШВАЈЦАРИЈА; БЕЗБЕДНОСТ; БЕЗБЕДНОСНА ПОЛИТИКА; НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ; БЕЗБЕДНОСЕН СИСТЕМ