ЕМПАТИЈАТА КАКО ГЛАВНА КАРАКТЕРИСТИКА НА СОЦИЈАБИЛНОСТА КАЈ ДЕТЕТО И АДОЛЕСЦЕНТОТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Општествениот живот на човекот е длабоко вкоренет во неговаталичност. Способноста да соработува, да води, да следи, да преговара и да сегрижи за другиот го прави човечкот она што е. Сепак, како точно успева да гикоординира и да ги разбере состојбите и намерите на другите и да ги изразу-ва сопствените сè уште останува да се разјасни. Земајќи ја предвид природа-та на емпатијата како потенцијален психолошки мотиватор за помагањена другите во неволја, логично е таа да се смета за клучен фактор во социјал-ниот живот на луѓето.Во овој труд се зборува за емпатијата кај децата и адолесцентите ка-ко способност која се развива и се учи, но, исто така, има и генетско по-текло. Но, главната цел е да се испита емпатијата и нејзината поврзаностсо социјабилноста на децата и адолесцентите. Во таа насока, прво ќе се опи-ше природата на емпатијата и сите фактори што влијаат врз нејзинотосоздавање и развој, а потоа ќе се поврзе со однесувањето на детето и адо-лесцентот со своите врсници и со општеството пошироко. Сите наоди себазирани на научни истражувања и теории во оваа област.
Keywords: ЕМПАТИЈА; СОЦИЈАБИЛНОСТ; ДЕТЕ; АДОЛЕСЦЕНТ