ПРИЈАТЕЛСКА КОНКУРЕНЦИЈА – ГРЧКО-СРПСКИТЕ ОДНОСИ И ОСМАНЛИСКА МАКЕДОНИЈА ВО ОСУМДЕСЕТТИТЕ ГОДИНИ НА 19 ВЕК (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Целта на овој прилог е да ги прикаже контактите помеѓу двете бал-кански држави – Србија и Грција и нивниот правилен обид да се да постигнедоговор за поделба на османлиска Македонија на интересни сфери. Разговори-те на двете држави, кои имале и сојузнички договор од 1867 година, се воделена неколку нивоа. Официјално, помеѓу дипломати и политичари, но и неофи-цијално помеѓу дипломати и интелектуалци. Иако во Грција се сметало де-ка со Србија би можел да биде постигнат некаков договор околу Македонија,имајќи ја предвид послабата позиција на српската страна, првичните согле-дувања од истражувањата покажуваат дека тоа било многу тешко. Дветестрани имале аспирации кон ист регион. Во Атина, на почетокот се смета-ло дека српските аспирации не се однесувале кон оние делови од Македонијакон кои Грција имала аспирации, но многу брзо се покажало дека интереситена Србите навлегувале многу појужно од грчките очекувања. Од друга страна,во Белград биле свесни дека српските интереси не би биле оставрени доколкунемале некаков договор со Грција. Двете страни биле пријателски настроениедна кон друга, но интересите им биле различни и конкурентни.
Keywords: ГРЦИЈА; СРБИЈА; МАКЕДОНИЈА; ПРЕГОВОРИ; ИНТЕРЕСНИ СФЕРИ