ВОСПИТАНИЕТО, ВРЕДНОСТИТЕ И РАЗВОЈОТ НА ЛИЧНОСТА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Овој труд го разгледува прашањето кое перманентно се актуализираво педагошката теорија, односно како дејствува воспитанието во развитокотна личноста кога станува збор за прифаќање на определени вредности и вред-носни ориентации. За современата педагогија секогаш било значајно праша-њето како субјектот да ги прифати воспитните барања од општеството,но и да формира свесен однос спрема нив и да изгради индивидуалност. Во оваасмисла, често и во психологијата и во педагогијата се актуализираат проце-сите и поимите интериоризација и интернализација.Вредностите најчесто се сфаќаат како општи и хиерархиски органи-зирани карактеристики на поединецот (диспозиции) или групата (елемен-ти на општествена свест) кои се формирале под влијание на историските иактуелните општествени и индивидуални фактори. Вредностите се форми-раат по пат на социјално учење и кај индивидуата се развиваат способностиза процена на постапките и односите како добри или лоши, а со тоа е поврза-но чувството за одбивност кон лошото и наклонетост кон доброто, како истремежот она што е сознаено како добро да се оствари со сопствено деј-ствување. Оваа навидум јасна определба за вредностите и вредносните ориен-тации изобилува со низа дилеми и неразјаснети прашања, како што е, например, дали вредностите се традиционална или современа категорија, апсо-лутна или релативна, објективна или субјективна. Проблемот повеќе секомплицира кога станува збор за развивање способности и желби за прифа-ќање, втопување, кога актот на воспитанието треба да се потврди со ак-тот на меѓусебното приспособување на објективното и субјективното,предметното и личното.
Keywords: ВОСПИТАНИЕ; РАЗВОЈ НА ЛИЧНОСТА; ВРЕДНОСТИ; ИНТЕРИОРИЗАЦИЈА; ИНТЕРНАЛИЗАЦИЈА