АЛЦХАЈМЕРОВА БОЛЕСТ ВО СЕМЕЈСТВОТО (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Алцхајмеровата болест, која сочинува 60-80% од случаите на деменција,претставува специфична патологија со низа симптоми, вклучувајќи губење намеморијата, нарушено расудување и други когнитивни опаѓања. Напредокот иуправувањето со болеста бараат сеопфатен пристап кој вклучува професионал-на грижа, вклучување на семејството и индивидуализирани планови за нега.Истражувањето се фокусира на методи за работа со лица со Алцхајмеро-ва болест и нивните семејства, истакнувајќи ја важноста на комуникацијатаво спроведувањето на индивидуализирани планови за нега. Целта е да се покажедека добро подготвен план за нега, заедно со ефикасна комуникација со членовитена семејството, може да го подобри квалитетот на животот и потенцијалнода го забави напредокот на болеста. Истражувањето беше спроведено во два дела:прашалник за негуватели кои работат со пациенти со Алцхајмерова болест иполуструктурирано интервју со 33 членови на семејствата на лица дијагности-цирани со болеста. Овој пристап обезбеди и квантитативни и квалитативниподатоци, нудејќи сеопфатно разбирање на проблемите.За подобрување на грижата за Алцхајмерова болест, препорачуваме зго-лемување на вклученоста на семејството преку структурирани модели и обу-ка, зголемување на достапноста на специјализирани услуги, промовирање напрофесионален развој, зајакнување на етичките стандарди за комуникација,имплементација на сеопфатни системи за поддршка и редовно оценување наплановите за нега. Овие мерки имаат за цел да обезбедат холистички и ефек-тивни стратегии за грижа, подобрувајќи го квалитетот на животот за лицатасо Алцхајмерова болест и нивните семејства.
Keywords: Алцхајмерова болест; грижа при деменција; индивидуализирани планови за нега; вклученост на семејството; професионална обука