МОБИНГ И СЕКСУАЛНО ВОЗНЕМИРУВАЊЕ НА РАБОТНОТО МЕСТО ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Мобингот се дефинира како психолошко вознемирување кое се случувапреку повторени активности насочени кон деградирање на работникот по раз-лични основи и претставува значајно прекршување на човековите права и дос-тоинство. Тој негативно влијае на физичкото, менталното и на социјалнотоздравје, истовремено попречувајќи ја професионалната иднина на жртвата.Сексуалното вознемирување на работното место вклучува непожелнисексуални напредувања, барања за сексуални услуги и други форми на вербалноили на физичко однесување од сексуална природа. Таквото однесување резултирасо непријатна работна средина, што го прави предизвик за жртвата да ја извр-шува својата работа ефикасно.Овој труд го објаснува концептот на мобинг, особено фокусирајќи се нанеговата манифестација како сексуално вознемирување на работното место.Понатаму, во трудот се презентираат релевантни статистички податоци замобингот во светот и во нашата земја. Конечно, трудот ги дискутира резул-татите од анкета спроведена во 2023 година за свесноста за мобингот и сексу-алното вознемирување на работното место во Република Северна Македонија.
Keywords: мобинг; сексуално вознемирување; работно место; Северна Македонија