ИНДУСТРИЈАЛИЗАЦИЈАТА И ПРОМЕНИТЕ НА СЕМЕЈСТВА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Низ историјата, семејствата доживеале значителни значајни промени.Од прединдустриската ера до денес, семејните структури еволуирале порадииндустријализацијата, технолошкиот напредок и менувањето на општестве-ните вредности. Во прединдустрискиот период, семејствата се фокусирале напренесување основни вештини на децата, при што жените првенствено раково-деле со домашните работи, а мажите преземале авторитативни улоги. Сепак,индустријализацијата довела до многу промени во семејствата и начинот наживот: членовите на семејството се приклучиле на работната сила, женитедобиле поголема важност во јавниот живот и традиционалните родови улоги сепромениле. Појавата на капитализмот ја менува економската динамика нагла-сувајќи го индивидуализмот. Технолошкиот напредок дополнително го тран-сформира општеството, влијаејќи на медицината, комуникацијата и на се-којдневниот живот. Денес, браковите значајно се намалуваат, бројот на разводисе зголемува, а стапките на фертилитет се сè пониски. Исто така, се одложувабракот и раѓањето. Овој труд има за цел да направи преглед на карактеристи-ките и на начинот на живот на семејствата пред индустријализацијата и да гианализира влијанието и промените на семејствата предизвикани од ефектитена индустријализацијата.
Keywords: семејство; индустријализација; семејна структура; брак; развод; фертилитет