ФЕМИНИЗМОТ КАКО ИДЕОЛОГИЈА НИЗ ПРАКСАТА НА ЖЕНСКОТО ДВИЖЕЊЕ: МАКЕДОНСКИ КОНТЕКСТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Овој труд првенствено се фокусира на феминизмот и на женското дви-жење и како тие се профилираат во македонското општество. Феминистич-ката идеологија рефлектира разни форми на активизам, чија заедничка цел е дасе надмине потчинетиот статус на жените во општеството и да се постиг-не рамноправност помеѓу мажите и жените. Оттука, во овој труд се иследу-ваат следните прашања, дали феминистичкиот активизам во македонскотоопштество придонесува за унапредувањето на правата на жените, и дали секоеженско движење може да биде ситуирано во рамките на феминистичката те-орија? Следствено на тоа, преку анализа на конкретни активности, акции идвижења во јавниот дискурс, ќе се истражи какви се релациите на женскотодвижење со феминизмот, со акцент врз нивната идентификација со феминис-тичкото движење. Истовремено во овој труд ќе бидат опфатени прашања зародот како централна аналитичка категорија во феминистичкиот дискурс,но и дискрепанцијата меѓу рамноправноста како универзална вредност, од еднастрана, и вкоренетите обрасци на доминација во однос на родот и сексуалнатаориентација, од друга страна.
Keywords: феминизам; идеологија; женско движење; родова рамноправност; законодавство