СЕМЕЕН КВАЛИТЕТ НА ЖИВОТ: РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА СО ПОПРЕЧЕНОСТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Во последниве години, се зголемува бројот на истражувања за квалитетотна животот, особено на семејствата со членови со попреченост. Семејниотквалитет на живот (СКЖ) е од особено значење во посебното образование бидејќиистражувачите се стремат да ја разберат и подобрат благосостојбата на овиесемејства. Целта на оваа студија е да ги презентира наодите за квалитетот наживотот на родителите кои воспитуваат деца со попреченост.Користејќи квантитативен истражувачки пристап и Скала заквалитет на семејниот живот од Бич Центар (БЦКСЖ), беа анкетирани 205родители. Резултатите беа неочекувано позитивни, покажувајќи генерално по-високи нивоа на квалитет на живот кај учесниците. Сепак, беа идентификуванипредизвици во специфични области, како што се „Емоционална благосостојба“,и „Материјална/физичка благосостојба“.
Keywords: родители; дете со попречености; семеен квалитет на живот