РОДОВО БАЗИРАНО НАСИЛСТВО ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: ПРЕДИЗВИЦИ И СТРАТЕГИИ ЗА ПРЕВЕНЦИЈА И ЗАШТИТА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Родово базираното насилство (РБН) претставува сериозен социјален иправен проблем кој ги засега сите општества, вклучувајќи ја и Северна Македо-нија. Овој вид насилство е длабоко вкоренет во нееднаквите односи на моќ меѓуполовите и општествените норми кои ги засилуваат тие нееднаквости. Родовобазираното насилство вклучува физичко, сексуално, психолошко и економсконасилство насочено кон личност поради нејзиниот пол или род. Тоа не само штопредизвикува директна штета врз жртвите, туку и влијае на нивната благосос-тојба, личен развој и учество во општеството.Северна Македонија, како земја која се стреми кон евроинтеграција иусвојување на европските вредности, презема значајни чекори за справување соовој проблем преку законодавство, стратегии и програми за превенција и зашти-та на жртвите. Сепак, остануваат бројни предизвици кои ги попречуваат овиенапори, како што се недоволната свест на јавноста, културните бариери, неа-декватната имплементација на законите, недоволната поддршка за жртвите,како и нееднаквост во пристапот до правда на жртвите.Овој труд има за цел да ги анализира тековните состојби во однос на ро-дово базираното насилство во Северна Македонија, да ги идентификува главнитепредизвици со кои се соочува земјата и да предложи конкретни стратегии имерки за нивно надминување. Преку анализа на постоечките податоци, законо-давната рамка и студија на случај, ќе се обидеме да обезбедиме целосен прегледна проблемот и да понудиме препораки за подобрување на ситуацијата.
Keywords: родово базирано насилство; законодавна рамка; превенција и заштита; истанбулска конвенција; правна помош