МАЛИТЕ ДРЖАВИ И РАЗВОЈОТ НА НИВНАТА НАДВОРЕШНА БЕЗБЕДНОСНА И ОДБРАНБЕНА ПОЛИТИКА ОД АСПЕКТ НА БЕЗБЕДНОСНИОТ МЕНАЏМЕНТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Надворешната безбедносна и одбранбена политика претставува меѓуза-висна компонента на безбедносниот менаџмент. Согласно со неокласичнатадефиниција на безбедносниот менаџмент во доменот на надворешната безбед-носно-одбранбена политика, тој опфаќа низа практики, стратегии и принципинасочени кон заштита на средствата, информациите и ресурсите од различнизакани и ризици преку развој на цивилни и воени вештини. Од аспект на ре-алистичка теорија, природата на меѓународната структура е дефинирана сонејзиниот уредувачки принцип, односно со рамнотежата и дистрибуцијата намоќта помеѓу државите и меѓународните институции. Оттука, се поставувапрашањето која е позицијата и улогата на малите држави во меѓународниотсистем од аспект на безбедносниот менаџмент, од каде и произлегува главнатахипотеза на овој труд, што ја истакнува потребата од соодветно менаџирањена безбедносните трендови, како на национално ниво, така и во поширок меѓу-народен контекст.Преку примена на индуктивен метод на квалитативна анализа на при-марни и секундарни извори, компаративен приказ на комбинирани податоци иидентификација на каузални влијанија се истакнува улогата на механизмитекои имаат најмногу потенцијал да постигнат оптимален исход во позициони-рањето на малите држави со ограничено политичко влијание и низок безбедно-сен удел. На тој начин, преку примена на соодветни модели за спроведување нафункциите на безбедносниот менаџмент, малите држави создаваат простор заучество во безбедносните маневри.
Keywords: мали држави; надворешна и безбедносна политика; безбедносен менаџмент; безбедносни системи; безбедносни функции